top of page

Reizen naar een gezonde gemoedstoestand

Bijgewerkt op: 29 aug 2023

Als gezinshuisouders hebben wij gekozen voor een 'gezinshuisconcept' waarbij we om het weekend ons huis verruilen voor een hotelkamer, omdat het voor sommige kinderen hun netwerk niet haalbaar is om hen in het weekend op te vangen. En wij de kinderen niet gedwongen willen weghalen uit hun vertrouwde omgeving. Daarnaast gaan we ook 4 weken per jaar op vakantie ( dit is wettelijk verplicht en heel erg nodig). We geloven namelijk dat het belangrijk is om te investeren in je eigen vitaliteit als je dit werk lang wil volhouden. En natuurlijk gaan we ook veel dagjes weg en op vakantie met de kinderen. Omdat wij best vaak weg zijn, leek het mij daarom leuk om een blogverhaal te schrijven over het positieve effect dat reizen op je gemoedstoestand kan hebben (als je het goed aanpakt). Zo veel leesplezier.


"Wist je dat onze hersenen niet immuun zijn voor veroudering? Net als de rest van ons lichaam, veranderen ook onze hersenen! Aan het eind van onze twintigste jaar beginnen onze hersenen neuronen te verliezen. Dit is een natuurlijk proces in het leven. Neuronen worden ook wel zenuwcellen genoemd. Deze zenuwcellen sturen signalen tussen verschillende lichaamsdelen. Dit maakt dat we ons lichaam efficiënt kunnen inzetten. Maar gelukkig is reizen een van de mogelijkheden om je hersenen gezond te houden en natuurlijk ook te verbeteren."


1. Reizen stimuleert namelijk de hersenen en bevordert de groei van nieuwe verbindingen in je brein

Als je op reis gaat naar Fiji worden veel hersendelen gestimuleerd. Omdat je musea bezoekt (frontale kwab), je aanpast aan nieuwe situaties (frontale kwab), de geur van de oceaan ruikt (olfactorische cortex), eten bestelt in een vreemde taal (gebied van Wernicke), een nieuwe keuken proeft (smaakcortex), wandelt(motorische cortex), navigeert door een nieuwe stad (pariëtale kwab) of geniet van mooie uitzichten (visuele cortex). En wanneer die delen worden gestimuleerd, ontstaan ​​er nieuwe verbindingen (dendrieten genoemd) tussen zenuwcellen. Dit resulteert in een gerevitaliseerde geest.

2 Reizen verbetert ook je cognitieve vaardigheden

Dendrieten zijn branch-achtige extensies. Ze maken deel uit van neuronen. De functie van een dendriet is om informatie tussen verschillende hersengebieden te verzenden. En hoe meer neuronen werken, hoe beter je hersenen zullen presteren. Dit helpt bij het onderhouden van cognitieve functies (= geheugen, aandacht, probleemoplossing, leren, denken, redeneren, besluitvorming).


Met zijn studie concludeerde Dr. Paul Nussbaum, een klinisch neuropsycholoog van de Universiteit van Pittsburgh, dat wanneer je reist, het niet eens ontspannend hoeft te zijn of volgens plan te gaan. De voordelen verschijnen nog steeds. Want als we tegen een obstakel of probleem aanlopen, zijn we gedwongen alles te beredeneren en een oplossing te bedenken.


Ook wanneer je hersenen worden blootgesteld aan een nieuwe bestemming / omgeving, worden de hersenen meer gestimuleerd. Omdat je overspoeld wordt met nieuwe ervaringen die je aandacht vragen. Al deze nieuwe prikkels bevorderen dus de dendritische groei en geven ons redeneren, denken, aandacht en algemene probleemoplossende vaardigheden een boost. Natuurlijk kun je ook vitamines gebruiken om cognitieve vermogens te behouden, aldus Harvard Health Publishing, maar reizen betrekt onze brein op manieren die vitamines nooit zouden kunnen.


3. Daarnaast bevordert reizen je persoonlijke groei

Je bouwt veerkracht op

Laten we eerlijk zijn: reizen kan zorgen voor onverwachte problemen. Zelfs de meest georganiseerde vakanties zullen niet altijd verlopen zoals gepland. Bijvoorbeeld; een vluchtvertraging of een fout bij het boeken van een hotel. Deze rampzalige gebeurtenissen zullen je in feite sterker en veerkrachtiger maken. Omdat je gedwongen wordt om ongemakkelijke en onverwachte oplossingen te bedenken en je aan te passen.


Het vergroot je zelfvertrouwen

Het is zo gemakkelijk om verstrikt te raken in je dagelijkse routine. Maar reizen haalt je echt uit je comfortzone, wat je bijvoorbeeld de mogelijkheid geeft om op reset te drukken en het tempo van je dagelijkse leven, voedingsinname, fysieke conditie te veranderen. Dit bevorderd je zelfvertrouwen.


Verbetert emotionele stabiliteit

Als we binnen onze dagelijkse routine blijven, verleggen we zelden onze eigen grenzen of plaatsen we onszelf niet snel in situaties waarin we ons ongemakkelijk zullen voelen. Als u reist, zijn deze situaties vaak onvermijdelijk. Groei is vaak ongemakkelijk, dus leren om je op je gemak te voelen met ongemak, bereidt je voor op persoonlijke groei. Als je ongemak ervaart, traint het je hersenen in feite om minder reactief te zijn. U zult uiteindelijk genieten van verbeterde emotionele stabiliteit.


Het daagt je houding en perspectief uit

Vooroordelen en stereotypen zijn een natuurlijk onderdeel van het menselijk bestaan, maar reizen daagt je veronderstelde perspectieven uit en leert je dat alles meer is dan op het eerste gezicht lijkt. Onze behoefte om de ‘lage resolutie’ benadering te gebruiken om de wereld te begrijpen, valt uiteen als we de kans krijgen om slechts een enkele vreemde cultuur van dichtbij te zien, laat staan ​​tien van hen. Reizen verandert je houding en perspectieven in positieve of negatieve zin.


Voor degenen die minstens 4-8 maanden reizen, zijn er meer persoonlijke veranderingen gevonden

Uit het onderzoek van Julia Zimmermann en Franz Neyer bleek dat degenen die terugkeerden na een langdurige reis, ook een toename lieten zien in

- Openheid voor ervaring

- Vriendelijkheid

4. En stimuleert reizen je creativiteit

Nieuwe dingen proberen kan je creativiteit een boost geven, omdat de geest het vermogen heeft om dingen op onverwachte manieren met elkaar te verbinden. Dr. Adam Galinsky, een professor aan de Columbia Business School en de auteur van talloze studies over het verband tussen reizen en creativiteit, merkt op: "Buitenlandse ervaringen vergroten zowel de cognitieve flexibiliteit als de diepte en integrativiteit van het denken, het vermogen om diepe verbanden te leggen tussen ongelijksoortige vormen. . " Dit leidt natuurlijk tot creatievere ideeën. Verder moedigt reizen je aan om uit je routines te stappen. Je komt buiten de bubbel van je normale gemeenschap en ervaart andere steden, culturen, eten en manieren van leven. Je keert geïnspireerd en vol nieuwe creatieve ideeën terug naar je dagelijkse leven!

5. Reizen verlaagt ook ziektes en verbetert de geestelijke gezondheid

Activiteiten die vaak worden geassocieerd met reizen, zoals nieuwe mensen ontmoeten of wandelen door nationale parken, helpen cognitieve achteruitgang te voorkomen. Volgens de Global Coalition on Aging is er adequaat onderzoek dat suggereert dat regelmatige deelname aan sociale of vrijetijdsactiviteiten, waaronder reizen, het risico op dementie en de ziekte van Alzheimer kan verminderen. Daarnaast kan het ook het risico op depressie verlagen en helpen bij trauma's.


Hoe zit het met mensen/kinderen die vallen onder een kwetsbare doelgroep?

Voor kwetsbare mensen en kinderen of wanneer je op vakantie gaan met mensen/kinderen die kwetsbaar zijn is het echter wel belangrijk dat de vakantie zo ingericht is, dat de vakantie niet vol zit met stressvolle situaties. Dit kan bewerkstelligd worden door de vakantie wat voorspelbaarder te maken. Dit door de reis vooraf zo goed mogelijk te plannen en te bespreken. Maar denk ook aan sommige gewoontes die je thuis hebt op vakantie toe te passen. Bijvoorbeeld een duidelijke dagplanning. Spulletjes mee te nemen die jouw vakantiehuisje of hotelkamer een thuisgevoel geven. Dit is iets wat wij ook regelmatig doen als we er even tussen uit zijn. We nemen altijd lekkere snacks mee, kaarsjes, dekentje, favoriete sloffen, schoonheidsspullen etc. Tot slot is het ook heel belangrijk om met mensen op vakantie te gaan waarbij jij of de persoon/kind zich veilig voelt.



Tip! Ga jij naar Belgie (Antwerpen) gebruik dan onze A5 schets Antwerpen om je trip te plannen. Deze kun je gemakkelijk zelf uitprinten. Wil je echter een professionelere uitdraai, dan raad ik je de HEMA snel service aan.



Comments


bottom of page