Het verschil tussen een gezinshuis en een (residentiele) leefgroep
- Melisa D Halley
- 29 aug 2023
- 2 minuten om te lezen
Ik krijg regelmatig de vragen: "Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een gezinshuis en een leefgroep? Denk jij dat dit/mijn kind past in een gezinshuis?" (Voordat ik antwoord geef op deze vraag wil ik wel duidelijk aangeven dat dit mijn visie is en er genoeg gezinshuisouders zijn die er anders over denken. En dat mag!)
Er zijn een aantal verschillen tussen een leefgroep en een gezinshuis. Om dit overzichtelijker in kaart te brengen, zal ik deze verschillen puntsgewijs noteren.
Een gezinshuis bootst zoveel mogelijk een normaal gezin na. Het gaat er veel huiselijker aan toe dan op een leefgroep.
In een gezinshuis wonen en werken 2 vaste gezinshuisouders, deze worden soms ondersteunt door pedagogische medewerkers. Op een groep is er echter veel meer wisseling qua personeel.
In een gezinshuis heb je vaak maximaal 5 kinderen, waar op een groep minimaal 5 kinderen het vereisten is.
Kinderen komen vaak in een gezinshuis terecht als hun problematiek te zwaar is voor pleegzorg, maar te licht voor een leefgroep.
De criteria voor een kind om in een gezinshuis geplaatst te worden is vaak strenger dan een leefgroep, omdat de draagkracht op een groep vaak groter is, omdat het personeel niet in het huis woont en veel afwisselt. Ook moet het kind kunnen meedraaien in een gezinssituatie.
In een gezinshuis is er een grens betreft gedrag/problematiek wat toelaatbaar is, want een positief leefklimaat voor zowel de kinderen als gezinshuisouders staat op nummer 1. Een plaatsing van een kind stopt dan ook veel sneller dan op een groep. Van de medewerkers van een groep wordt dus veel meer gevraagd om de problematiek van een kind te verdragen.
In een gezinshuis is men meer gericht op opvoeden, terwijl op een leefgroep (door de ernstige problematiek die kinderen vaak hebben) stabilisatie vaak het hoofddoel is.
Comments