top of page

Breinanatomie 101: Het effect dat stress heeft op je darmen

In het blogverhaal van vandaag wil ik het hebben over een manier hoe je erachter kan komen of je lichaam gestrest is of onder veel stress staat. De titel van dit blogverhaal verklapt het eigenlijk al. Namelijk de staat van je darmen. Op het moment dat je veel stress hebt heeft dit namelijk erg veel effect op je darmen.


Zoals je waarschijnlijk al weet zijn je brein en lichaam met elkaar verbonden. Wanneer je brein dus aangeeft dat je gestrest bent lokt het lichaam al heel snel een lichamelijke reactie uit. Namelijk, je brein zal een overvloed aan het stresshormoon cortisol uitscheiden Dit heeft effect op diverse functies in je lichaam.

Namelijk:

  • Je bloedsuiker gaat omhoog, zodat je meer energie hebt voor je spieren in je lichaam

  • Je bloeddruk, hartslag en ademhaling gaan omhoog, wat leidt tot meer en snellere zuurstof

  • Er gaat meer bloed naar je spieren dus je spierspanning neemt toe

Deze acties van je lichaam, zijn handig als je echt in gevaar bent, maar juist heel schadelijk als dit niet het geval is. Want door deze acties wordt je spijsvertering op een laag pitje gezet. Kortom, continue stress ervaren terwijl dit eigenlijk onnodig is maakt dat je spijsvertering niet goed werkt.


Je vraagt je misschien wel af hoe dat precies werkt. Wat maakt dat je spijsvertering niet goed werkt ..

Ik ga het zo kort en duidelijk mogelijk proberen uit te leggen. Maar vergeef het mij als dit niet lukt!


Doordat je lichaam onder stress staat, maakt de hormoon gastrine minder slijm en maagzuur aan. Deze slijm en maagzuur heb je nodig om het voedsel dat je eet te verteren. Omdat dit niet lukt blijft je voedsel te lang in je maag zitten en raakt deze op een gegeven moment vol.( De klep naar de 12 vingerige darm gaat namelijk pas open bij een zuurgraad van 2 tot 3.) Een te volle maag maakt dat het voedsel tegen het klepje van de slokdarm aan gaat drukken. Dit leidt weer tot maagzuur in de slokdarm. De slokdarm is niet bestand tegen maagzuur, wat leidt tot o.a. nare branderige en een pijnlijk gevoel, misselijkheid of boeren.

Het hormoon gastrine zorgt ook voor de onderhoud en productie van de slijmvlieslaag die de maagwand moet beschermen tegen zure sappen. Als het voedsel te lang in je maag blijft zitten irriteert dit ook de slijmvlieslaag en de maagwand, Deze kunnen zelf kapot gaan. Ook dit leidt weer tot o.a. een branderig gevoel en brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, buikpijn of krampen.

 

Als dan het voedsel in de dunne darm komt, dé plek waar voedingsstoffen worden opgenomen, zijn spijsverteringsenzymen nodig. Deze knippen je voedsel in zulke kleine stukjes dat het door de darmwand heen wordt opgenomen. Deze enzymen zijn afhankelijk van o.a. het mineraal zink. Echter, stress verbruikt grote hoeveelheden zink. Je dunne darm kan dus minder goed voedingsstoffen opnemen waardoor je mogelijk tekorten krijgt aan ijzer, B12 en vitamine D.

 

Tot slot komt het onverteerde voedsel terecht in de dikke darm. Je goede darmbacteriën houden van onverteerbare vezels, maar niet goed verteerde eiwit- en vetrestjes daar worden ze niet blij van. Dit kan leiden tot klachten als diarree, hoge aandrang, krampen en er kunnen zelfs ontstekingen en voedingsallergieën ontstaan.


Dus mocht je continue last hebben van de kwaaltjes hierboven, weet dat stress ook de oorzaak hiervan kan zijn.











Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page