Brein anatomie 101: Hoe je het beste om kan gaan met een posttraumatische stressstoornis
- Melisa D Halley
- 28 aug 2023
- 3 minuten om te lezen
Op mijn 15e werd ik gediagnosticeerd met posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS is een psychiatrische aandoening die kan optreden bij mensen die getuige zijn geweest van of zelf een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, zoals ernstig lichamelijk letsel, seksueel geweld, oorlog, een terroristische daad, of andere levensbedreigende situaties.
Symptomen van PTSS kunnen onder andere zijn:
Herbelevingen: Dit kunnen nachtmerries zijn, flashbacks (het gevoel de traumatische gebeurtenis opnieuw te beleven), of angstaanjagende gedachten over de gebeurtenis.
Vermijding: Mensen met PTSS kunnen bepaalde plaatsen, mensen of activiteiten die hen aan het trauma herinneren, vermijden. Ze kunnen ook gevoelens van afstand of vervreemding van anderen ervaren.
Negatieve veranderingen in gedachten en stemming: Dit kan zich uiten als aanhoudende negatieve emoties (zoals schuld of schaamte), een vervreemd gevoel van anderen, of het onvermogen om positieve emoties te voelen. Het kan ook leiden tot geheugenproblemen, met name een onvermogen om zich belangrijke aspecten van het trauma te herinneren.
Verhoogde prikkelbaarheid: Dit kan woede-uitbarstingen, slaapproblemen, concentratiemoeilijkheden of schrikachtigheid omvatten.
Ik had last van alle bovenstaande symptomen (behalve woede-uitbarstingen).
Hoe kun je het beste omgaan met PTSS
Om PTSS te tackelen is het zoeken van professionele hulp erg belangrijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar in mijn jongere jaren heel erg tegen heb verzet, totdat ik merkte dat ik er zelf niet uitkwam. Daarnaast geloof ik ook dat (persoonlijke) coping strategieën en sociale ondersteuning een hele belangrijke rol spelen, om PTSS te overwinnen.
Hieronder geef ik wat uitgebreidere tips die mij hebben geholpen om om te gaan met PTSS:
Zoek professionele hulp: Het is van cruciaal belang om een therapeut of psycholoog te raadplegen die ervaring heeft met trauma en PTSS. Er zijn specifieke therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) en Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), die effectief zijn gebleken voor mensen met PTSS. Ik heb beide therapievormen doorlopen. Dit heeft mij erg geholpen.
Vergaar zoveel mogelijk informatie : Begrijp wat PTSS is. Door meer te weten over de aandoening, kun je beter herkennen wanneer je symptomen ervaart en strategieën vinden om ermee om te gaan.
Geef jezelf tijd: Herstel van een trauma is een proces. Sta jezelf toe te rouwen om wat je hebt verloren of wat is veranderd als gevolg van het trauma. Wees echt geduldig en lief voor jezelf, en herken de kleine overwinningen op weg naar herstel.
Ontwikkel een routine/ gezonde levensstijl : Regelmaat en structuur kunnen veiligheid bieden. Probeer bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd op te staan, te eten en naar bed te gaan. Vermijd te veel cafeïne, alcohol en drugs. Hoewel het verleidelijk kan zijn om naar drugs of alcohol te grijpen om te copen, kan dit de symptomen op de lange termijn verergeren en het herstel bemoeilijken.
Vermijd isolatie en zoek steun bij een ondersteunend netwerk: Praat zoveel mogelijk met vertrouwde vrienden of familie. Dit kan echt helpen. Wat bij mij het meest heeft geholpen was een steungroep, waar je kunt praten met anderen die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt.
Blijf fysiek actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan stress verminderen en je stemming verbeteren.
Maak gebruik van ontspanningstechnieken als coping strategie: Technieken zoals diepe ademhaling, meditatie en progressieve spierontspanning, muziektherapie kunnen helpen om angst en andere PTSS-symptomen te verminderen.
Stel grenzen: zorg ook voor jezelf door tijd voor jezelf te nemen wanneer dat nodig is en leer 'nee' te zeggen.
Expressieve therapie: Schrijven, tekenen of muziek kunnen sommige mensen helpen hun gevoelens en ervaringen te verwerken. Dit was onderdeel van mijn therapie en was voor mij als creatief persoon heel fijn.
Identificeer en beperk blootstelling aan triggers: Door de situaties, plaatsen of mensen te identificeren die je symptomen kunnen triggeren, kun je strategieën ontwikkelen om er effectief mee om te gaan of ze indien mogelijk te vermijden terwijl je aan het herstellen bent.
Blijf hoopvol: Het is belangrijk om te benadrukken dat elke persoon uniek is en dat wat voor de een werkt, misschien niet voor de ander werkt. Luister naar jezelf, wees geduldig en zoek ondersteuning wanneer je die nodig hebt. En onthoud altijd dat herstel mogelijk is, zelfs al kan het soms moeilijk aanvoelen.
Comments