10 ontwikkelingen die plaatsvinden binnen de adolescentie
- Melisa D Halley
- 3 jan 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 8 jan
Gedurende elke levensfase maken wij als mens ontwikkelingen mee. Uit onderzoeken van onder andere Spanjaard en Slot is gebleken dat adolescenten zich over het algemeen bezighouden met dezelfde ontwikkelingstaken.
In ons gezinshuis wonen tieners tussen de 12 en 16 jaar. Leeftijdsgewijs worden zij gezien als vroege en midden adolescenten. Van ons als gezinshuis wordt verwacht dat wij hun ontwikkeling continue in kaart brengen, stimuleren en evalueren.
Om dit zo goed mogelijk te doen, gebruiken wij o.a. deze ontwikkelingstaken als richtlijn. Ben jij een ouder, verzorger of zorgverlener die ook graag de ontwikkeling van een adolescent in kaart wil brengen, wil stimuleren of evalueren, omdat je misschien het gevoel hebt dat er stagnatie is ontstaan in zijn/haar ontwikkeling.
In dit blogverhaal zal ik de ontwikkelingstaken uitgebreid behandelen. Dit zal je inzicht geven op welk gebied er sprake is van stagnatie en op welk gebied je je/een adolescent kan ondersteunen.
1. Positie ten opzichte van de ouders
Tijdens de adolescentie leert een adolescent minder afhankelijk te worden van de ouders en bepaald de eigen plaats binnen de veranderde relatie in het gezin en de familie. De adolescent is op zoek naar zijn/haar eigen identiteit. Daarentegen hecht een adolescent steeds meer waarde aan de band met vrienden/leeftijdsgenoten. (Ouders en vrienden krijgen over het algemeen een even belangrijke rol in deze periode).
2. Onderwijs, dagbesteding of werk
Tijdens de adolescentie doet de adolescent kennis en vaardigheden op om nu of later een beroep te kunnen uitoefenen. Maar ook om een keuze te maken ten aanzien van werk nu en in de toekomst.
3. Vrije tijd
Tijdens de adolescentie leert een adolescent zelfstandig activiteiten te ondernemen in de vrijetijd en zinvol zijn/haar tijd door te brengen op momenten wanneer er geen verplichtingen zijn.
4. Eigen woonsituatie
Tijdens de adolescentie leert de adolescent zorgdragen voor eigen kamer/ huis en spullen en omgaan met huisgenoten.
5. Autoriteit en instanties
Tijdens de adolescentie leert de adolescent accepteren dat er instanties en personen boven ze gesteld zijn. En dat ze binnen geldende regels en codes mogen opkomen voor hun eigen belangen.
6. Gezondheid en uiterlijk
Tijdens de adolescentie leert de adolescent voor zichzelf te zorgen. Denk dan aan persoonlijke hygiëne, verschil tussen gezonde en ongezonde voeding en goede lichamelijke conditie onderhouden en het inschatten en vermijden van gezondheidsrisico's.
7. Sociale contacten en vriendschappen Tijdens de adolescentie leert de adolescent contact leggen en onderhouden, oog hebben voor wat contact met anderen kunnen opleveren. Zich openstellen voor vriendschappen , vertrouwen geven-en nemen en wederzijdse acceptatie.
8. Sociale media en internet
Tijdens de adolescentie leert de adolescent gezond omgaan met smartphone en computergebruik, informatie vinden en delen, informatie en berichten wegen. Onderscheid maken tussen de virtuele en reëele werkelijkheid en gevaren herkennen.
9. Intimiteit en seksualiteit
Tijdens de adolescentie leert de adolescent omgaan met seksualiteit, ontdekken wat mogelijkheden, wensen en grenzen zijn in intieme en seksuele relaties bij zichzelf en anderen.
10. Culturele verschillen
Tijdens de adolescentie leert de adolescent de normen van verschillende culturen kennen, inschatten en welke vaardigheden in welke culturele context passend zijn.
Comments